I Love Tokyo: de adressen die je niet mag missen
Van de beste sushi van mijn leven tot extreem zeldzame yakitori (met ongelegd ei!): dit zijn mijn favoriete adressen in Tokyo.
Tokyo heeft iets magisch: het is er extreem druk, maar doodstil - alsof je naar een film kijkt waarvan het geluid is weggevallen. Overal wemelt het van de mensen en auto’s, maar je hoort geen sirenes, niemand claxonneert, niemand haalt je in. Daardoor is het veel rustgevender dan je zou verwachten. Dat geldt ook voor de restaurants: het merendeel is zo sereen dat je volledig opgeladen weer naar buiten loopt. In mijn geval was dat zo’n drie keer per dag, want het aantal goede adressen in Tokyo is oneindig.
In deze nieuwsbrief vertel ik je waar en wat ik at. Van de beste sushi van mijn leven tot vijf soorten zee-egel. En van een wereldberoemde kom ramen op de markt tot uiterst zeldzame yakitori van ongelegd ei (en ja, daar kom ik op terug). Je leest ook waarom je niet per se bij de wereldberoemde chefs hoeft te gaan eten, waarom je in sommige zaken alleen kunt reserveren als je Japans spreekt en waar je moet zijn als je wél topkwaliteit sushi wilt eten, maar geen eindeloos budget hebt.
Voordat ik mijn favoriete adressen deel, eerst een paar algemene tips:
In Tokyo is weinig ruimte voor spontaniteit, dus bereid je goed voor. Bij de meeste ramen-zaken kun je niet reserveren, dus die kun je op de bonnefooi doen, net als het streetfood. Voor topzaken ligt dat anders: die zijn vaak een paar maanden van tevoren al volgeboekt. Dat geldt ook voor de beste hotels van de stad, zoals het heel erg leuke Trunk Hotel, waar ik ruim een half jaar van tevoren al reserveerde.
Heb je een reservering? Zorg dan dat je op tijd bent. En dat betekent in Japan: vijf minuten te vroeg. Zeker bij omakase menu’s is punctualiteit cruciaal omdat iedereen tegelijk begint met eten. Ben je een paar minuten later? Dan laat je niet alleen de chef, maar ook de andere gasten wachten.
De counters in restaurants zijn vaak van kostbaar hout gemaakt. Leg er daarom geen sleutels op of andere dingen die voor krassen kunnen zorgen. Al die spullen gaan samen met je tas in een mandje onder je stoel.
Wil je foto’s van de gerechten maken? Vraag het eerst én zorg dat je snel bent. Vooral sushi moet gegeten worden zodra je hem krijgt aangereikt. Een snel snapshot kan nog nét, maar daar ligt meteen de grens. Uitgebreid fotograferen is echt not done. Snap je meteen waarom mijn foto’s in deze nieuwsbrief niet fantastisch zijn.
Voor het eten van sushi geldt een strikte etiquette. Zo mag je bijvoorbeeld wél met je handen eten, maar nooit de rijstkant in de sojasaus dippen. Meer weten over sushi-etiquette? Daar schreef ik in de allereerste editie van deze nieuwsbrief over. Teruglezen kan hier.
NB: om verder te kunnen lezen, moet je lid zijn van mijn VIP-tafel. Wil je al mijn foto’s zien, verhalen lezen en weten wat mijn favoriete adressen zijn? Klik dan hieronder op UPGRADE TO PAID. Dan krijg je de volledige nieuwsbrief te zien én heb je altijd en overal toegang tot mijn archief met de beste adressen ter wereld.