Sterren & streetfood: de beste adressen in Singapore
In deze nieuwsbrief neem ik je mee op reis door de foodhemel van Azië. En voor de thuisblijvers: een tip voor het kookboek dat je vandaag nog zou moeten bestellen.
Noodles met een Michelinster voor zes dollar, de lekkerste chilicrab aan een tafeltje op een parkeerplaats, dampende kommen laksa gemaakt met versgeperste kokosmelk, 140 overdekte hallen vol streetfood en 55 sterrenrestaurants. Als er één foodhemel is die ik veel te lang over het hoofd heb gezien is het Singapore.
Tot voor kort was Singapore voor mij niet meer dan een luchthaven waar je moest overstappen als je naar Indonesië of Maleisië vloog en waar je vooral geen afval mocht laten slingeren, want ze zijn nogal scheutig met boetes. Ik bracht er regelmatig een paar uur door, zonder te beseffen dat ik slechts een paar honderd meter verwijderd was van de lekkerste chicken & rice van mijn leven, garnalen die je met schil en al eet en super juicy gestoomde broodjes.
Dat veranderde toen mijn vriendin Ellen (adjunct-hoofdredacteur van LINDA.) en ik onlangs werden uitgenodigd voor een persreis die we onmogelijk konden weigeren: vijf dagen Singapore met volledige carte blanche over wat, waar en wanneer we wilden eten.
Wekenlang mailde en appte ik met chefs en collega’s over de restaurants en gerechten die we onder geen beding wilde missen. Het resultaat was een vijfdaagse foodmarathon waar geen einde aan leek te komen. Doordat de Singaporese keuken een mix is van Chinese, Maleisische, Indiase en Peranakan invloeden, is er zo bizar veel te proeven dat we constant van markt naar restaurant en van noodleshop naar bakker reden.
Hoewel we ook bij een aantal toprestaurants aten, waarvan ik er voor dit overzicht twee heb geselecteerd, mag je in Singapore vooral de streetfood niet overslaan. En voor iedereen die bang is dat je ziek wordt van eten op straat: dat is sowieso onzin, maar in Singapore al helemaal. Streetfood wordt hier namelijk niet op straat verkocht, maar in door de regering gecontroleerde markthallen waar je gewoon aan tafel eet. Van deze zogenaamde hawker centres zijn er maar liefst 140 - en die worden extreem streng gecontroleerd op hygiëne.
In deze nieuwsbrief neem ik je mee langs de highlights van mijn vijfdaagse foodmarathon. Blijf je thuis? Dan vind je onderaan een boekentip. Onlangs verscheen namelijk een kookboek dat zo ongelooflijk goed (en mooi!) is dat ik er al de hele week uit kook. En toeval of niet: het gaat over de keuken van Singapore.
1. HILL STREET TAI HWA PORK NOODLE
Een kom noedels met een Michelinster voor maar zes dollar? Je krijgt hem bij de enige met ster bekroonde noodleshop van Singapore. De wachttijden kunnen flink oplopen, maar om 9 uur in de ochtend, als de zaak opent, is het nog redelijk rustig. En hoewel een grote kom eiernoedels bomvol toppings als juicy gehakt, zachte lever en krokante huid ‘s ochtends misschien wat overdadig klinkt, mag je het echt niet overslaan. Alle onderdelen worden afzonderlijk en tot in de perfectie bereid en vormen samen één grote kom geluk waarvan elke hap een explosie van smaak en textuur is. 466 Crawford Lane
2. PORK KEE EATING HOUSE 1996
Een restaurant op een parkeerplaats? Yep. Als het druk is worden er zelfs tafels tussen de auto’s gezet, want de locals vieren hier graag hun familiefeesten rondom grote schalen chilicrab. Zelfs als je niet van reuring houdt, zou je hier toch moeten gaan eten, want dit is een van de leukste Zi Char-restaurants in Singapore: de basis is Kantonees, maar op de kaart staan volop Maleisische en Indiase invloeden.
Er is een eindeloze menukaart. Los van de chilicrab mag je zeker de cereal prawns niet missen: garnalen in een zoete coating van gemalen havervlokken, op smaak gebracht met onder andere kaneel en kerrieblaadjes. Je kunt ze met of zonder schil (‘with or without uniform’) bestellen, maar volgens Eva Lia van wie ik deze gouden tip kreeg móet je ze met schil eten. Dat zorgt namelijk voor een onvergetelijk crunch. Tip: loop vooral even achterom, dan kun je in de keuken kijken - een klein spektakel. 69 Seng Poh Lane
3. TIONG BAHRU MARKET
Singapore heeft 140 overdekte foodcourts of hawker centers. De beste van de stad? Als je het aan de locals vraagt, noemen ze bijna allemaal het hawker center uit hun jeugd. Mijn favoriet is Tiong Bahru. Dit is sowieso een goed adres om te beginnen, want het is er redelijk overzichtelijk. En voor de sterrenjagers: er zitten meerdere met Bib Gourmand bekroonde stalletjes. Ga vooral in de ochtend of aan het begin van de middag, want een aantal gerechten die ik hier bespreek worden in Singapore als ontbijt beschouwd - daarom sluiten de stalletjes ook eerder dan je misschien verwacht.
Bij Jian Bo eet je gestoomde rijstcakejes met gepekelde daikon, huisgemaakte sambal met gedroogde garnaal en andere smaakmakers - het ziet er op de foto rechtsonder lang niet zo spectaculair uit als het smaakt, maar het is echt een waanzinnig lekker hartig ontbijt mét Bib Gourmand. Daarna neem je even pauze met mijn favoriete Singaporese drankje: kalamansi-sap met gezouten pruim, dat vind je bijna overal.
Ook bij Lor Mee 178 moet je zeker even in de rij gaan staan. Je koopt hier noedels in een onweerstaanbare, gelatineuze visbouillon (zie foto midden), die op smaak is gebracht met knoflook, zwarte azijn en kardemom. De toppings? Superjuicy buikspek, fish cakes, een wonton en een half eitje.
Tiong Bahru heeft nog veel meer goede stalletjes. Hong Heng Fried Sotong Prawn Mee bijvoorbeeld. En Tiong Bahru Hainanese Boneless Chicken Rice. Ook niet missen: de fluffy gestoomde broodjes met superjuicy vulling van Tiong Bahru Pau. 83 Seng Poh Road