Op zoek naar het perfecte wijnglas
Wat is het ideale wijnglas? Ik vroeg het vier van de beste sommeliers van Nederland. Starring: Thérèse Boer, Job Seuren, Alessandro da Fies en Daphne Oudshoorn. Plus een spoedcursus wijn-etiquette.
Omdat het bijna Kerst is, ging ik op zoek naar het perfecte wijnglas. Want wat moet je in godsnaam op je verlanglijst zetten? En wat geef je iemand die alles al heeft? Precies. Niemand heeft ooit genoeg wijnglazen, vooral omdat ze regelmatig sneuvelen. Een ideaal cadeau dus.
Maar wat is eigenlijk een goed wijnglas? Ik heb lang geroepen dat ik liever slechte wijn uit een goed glas drink dan goede wijn uit een slecht glas. Daar ben ik van teruggekomen toen ik een dag mocht helpen met de oogst van misschien wel het beste wijnhuis ter wereld: Domaine de la Romanée-Conti. In plaats van koffie kregen we ‘s ochtends tijdens het plukken wijn uit plastic bekertjes. Je snapt: dat is nog steeds een van mijn mooiste wijnherinneringen.
Desondanks blijf ik een sucker voor goede glazen. Ik begon ooit met een flinke hoeveelheid Spiegelau-glazen, maar wonderlijk genoeg is daar nog precies anderhalf glas van over. De rest heb ik door de jaren heen aangevuld met Zalto, Serax en vintage vondsten - met als gevolg dat mijn glazenkast nu op een kringloopwinkel lijkt.
Dat moet anders. Want een tafel vol bij elkaar geraapte borden en schalen vind ik prachtig - maar verschillende wijnglazen? Nou, nee. Maar wat koop ik? Wil ik weer Spiegelau? Switch ik definitief naar Zalto? Koop ik nog meer glazen van Serax? Of ga ik mee met de kleine glaasjes-trend? En hoeveel verschillende glazen heb ik eigenlijk nodig? Ik vroeg het aan een paar van de beste sommeliers van Nederland: Thérèse Boer van De Librije**, Job Seuren van Zoldering*, Alessandro de Fies van Bak en Daphne Oudshoorn van 212**. Zij tippen het perfecte glas voor thuis.
De trend: Parijs gepriegel
Toen ik net in Parijs woonde, moest ik flink wennen aan de kleine glaasjes die ze daar in bijna alle bistro's en wijnbars gebruiken. De laatste jaren zie je ze ook steeds vaker in Nederland, vooral in natuurwijnbars. Sommelier Tristan Renoux van de Parijse wijnbar Billili heeft daar allerlei prima argumenten voor: natuurwijn wordt vrijwel altijd jong gedronken en heeft daarom geen grote kelk nodig om goed tot zijn recht te komen. Ook het imago is belangrijk: de nieuwe generatie wijnbars wil wijn drinken informeler maken en vindt enorme glazen daarom te formeel. Geld speelt ook een rol: er sneuvelen bij Billili zeker vijf of zes glazen per dag. Niet zo gek, want die glazen mogen dan heel klein zijn, gedronken wordt er genoeg. Enfin. Omdat die Parijse glazen er zo cute uitzien, kocht ik ooit het setje hierboven bij Hotel Amour (48 euro voor 6 stuks, je kunt ze ook online bestellen) - maar eerlijk gezegd gebruik ik ze vooral voor water.
De musthave: mijn favoriete thuisglas
Terug naar het perfecte glas. De laatste tijd gebruik ik voor zowel wit als rood hetzelfde glas: het rode wijnglas dat Sergio Herman ontwierp voor de Inku-lijn van Serax. Als je het voor het eerst ziet denk je misschien dat het een cognacglas is. Want de kelk is groot en de steel veel korter dan normaal. Maar dat is precies waarom ik zo van dit glas ben gaan houden: door die korte steel is het minder formeel en ziet het er zelfs vriendelijk uit. Het kan dus: een vriendelijk en gezellig wijnglas. Ik vind dit dan ook een ideaal glas voor als je thuis met vrienden eet. Er is ook een kleinere versie voor witte wijn, maar dat vind ik net iets té klein. Ik drink dus alles uit het rode wijnglas - behalve champagne, maar dat is weer een ander verhaal. Deze glazen worden onder meer verkocht bij De Bijenkorf: voor vier stuks betaal je 105 euro.
De beste sommeliers van Nederland
En wat zeggen de pro’s? De meesten zullen je glazen van Riedel of Zalto aanraden. Het probleem is dat deze fabrikanten glazen in alle soorten en maten hebben. Bij Riedel is het glas voor sauvignon blanc bijvoorbeeld kleiner dan hun glas voor riesling. En bij chardonnay-glazen maken ze zelfs onderscheid tussen chardonnay met veel en met weinig houtrijping. Dat is leuk voor restaurants en voor wijnsnobs, maar voor thuis gaat het iets te ver.
Ik vroeg vier van de beste sommeliers van Nederland om raad. Wat is hun ideale glas voor thuis? Kun je wit en rood uit hetzelfde glas drinken? Heb je voor natuurwijn een ander glas nodig? En waarom tipt een van de sommeliers een waterglas voor wijn? Spoiler: vanaf nu heb je eigenlijk maar één glas nodig.