De beste steaks van Parijs? Je eet ze bij de slager
In Parijs kan het: dineren in een slagerij. In deze nieuwsbrief neem ik je mee langs mijn favoriete adressen. Liever geen vlees? Ik bespreek ook de beste vega nieuwkomer van de stad.
De beste steaks van Parijs? Die eet je in Parijs bij iets wat wij in Nederland niet echt kennen: slagersrestaurants. Dat zijn topslagers met een paar tafeltjes in hun winkel, waar je aanschuift voor een glas wijn en een bordje charcuterie of perfect gegrilde entrecote.
Omdat je meestal middenin een winkel zit is er lekker veel reuring. Want terwijl jij zit te eten komt de buurt langs voor hun dagelijkse boodschappen en een praatje met de slager. De sfeer is dus low key, maar de kwaliteit is top. Logisch, want wie weet er nou beter hoe je vlees moet bereiden dan de slager zelf?
Best jammer eigenlijk dat we in Nederland dit soort zaken niet kennen. Er zijn wel genoeg slagers waar je een broodje of iets kleins kunt eten, zoals Dungelman in Den Haag en Hergo in Amsterdam, maar die mogen dan weer geen alcohol schenken en ze missen echte gerechten. Ook zijn er restaurant waar je in slagerijsfeer eet, zoals Cru in Scheveningen of Onglet in Maastricht, maar die hebben dan weer geen winkelfunctie of een winkel in een aparte ruimte.
Terug naar Parijs dus. In deze nieuwsbrief neem ik je mee naar mijn favoriete slagersrestaurants. Van een chique slager met klassieke wijnen tot een marktkraam met een paar krukken en liters natuurwijn. Om al dat vlees te compenseren, schoof ik ook aan bij de beste vega nieuwkomer van de stad. Want ik heb het al vaker gezegd: áls je vlees eet, eet dan het hele dier, kies alleen het beste van het beste én eet het vooral niet elke dag.
BESTELLEN
Als je in Parijs een steak bestelt, wordt altijd gevraagd welke cuisson je wilt. Bleu, saignant, à point of bien cuit. Puristen gaan meestal voor bleu, dat is tegen het rauwe aan. Ik kies altijd voor saignant, dan is het vlees half rauw van binnen en nog lekker sappig. Bij à point is het vlees half doorbakken - ook lekker, maar wel wat droger. Ga hoe dan ook nooit voor bien cuit, want dan is het vlees zo gaar dat je het net zo goed meteen de prullenbak in kunt kieperen.